We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Risicofactoren voor hart- en/of vaatziekten zijn factoren die maken dat u een verhoogde kans heeft op vernauwing van de slagaderen (aderverkalking), angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct, etalagebenen of een beroerte. Als u een erfelijke aanleg heeft voor het krijgen van hart- en/of vaatziekten, dan kunt u die erfelijke aanleg niet veranderen. Maar risicofactoren zoals roken of hoge bloeddruk, ongezonde voeding of te weinig bewegen zijn wel te beïnvloeden. U kunt dus zelf iets doen om de kans op hart- en/of vaatziekten te verminderen.
De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:
Doordat de zorg zo goed mogelijk op elkaar wordt afgestemd, ervaart u als patiënt binnen het zorgprogramma de volgende voordelen:
De eerste persoon in uw behandelteam, dat bent u zelf. We vinden het belangrijk dat u een actieve rol heeft in uw behandeling. Dit noemen we zelfmanagement. U denkt en beslist mee over uw behandeling.
In het behandelteam CVRM werken met name de volgende zorgverleners samen:
Ook deze zorgverleners zijn bij het zorgprogramma betrokken:
Binnen het zorgprogramma CVRM kunt u als patiënt de volgende behandelingen verwachten:
Behandelplan
In gezamenlijk overleg stelt u met de praktijkondersteuner een persoonlijk behandelplan op: uw individuele zorgplan. Hierin staat concreet welke zorg u belangrijk vindt, wat u er zelf aan wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft. In het plan vindt u ook een overzicht van uw meetwaardes, de belangrijkste doelen en afspraken.
Deelname aan het zorgprogramma hart- en vaatziekten valt onder de basiszorg. Nadat de diagnose is gesteld, worden alle consulten van huisarts en praktijkverpleegkundige vergoed. Aanvullend onderzoek zoals een ECG, 24 uurs-bloeddrukmeting worden door alle zorgverzekeraars vergoed (zonder eigen risico), met uitzondering van DSW en Stad Holland. Ook deelname aan een beweegprogramma, een gecombineerde leefstijlinterventie en de diëtiste worden vergoed.
Aan enkele onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:
U kunt zelf iets doen om uw kans op hart- en/of vaatziekten te verminderen. Risicofactoren als roken, een hoge bloeddruk, ongezonde voeding of te weinig bewegen kunt u wel degelijk beïnvloeden.
Stoppen met roken
Wanneer u stopt met roken, daalt uw risico op hart- en vaatziekten heel sterk. Maar stoppen met roken kan erg moeilijk zijn. Uw huisarts kan een afspraak maken bij de praktijkondersteuner voor individuele begeleiding. Ook kan hij u verwijzen naar de groepscursus ‘RookVrijOokJij’ van Sinefuma.
Uit onderzoek blijkt dat door het volgen van deze cursus de kans op succesvol stoppen ruim driemaal groter is dan stoppen op eigen houtje.
Gezond leven
Voldoende beweging en gezonde voeding is belangrijk. Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook wanneer u (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten heeft. Uw huisarts kan u op weg helpen om meer te gaan bewegen en gezond te gaan eten.